Kapitalet

Andra Farhad gjorde sina första aktieaffärer när hon gick i nionde klass. I dag är hon 23 år gammal och fast besluten att lära Sveriges ungdomar förstå sin privatekonomi. 

Direct download: Andra_Farhad_master.mp3
Category:general -- posted at: 10:05am CET

Sveriges ekonomi går på högvarv, men ute i landets kommuner väntar man på betydligt sämre tider. Vi träffar SKL:s chefekonom Annika Wallensten samt kreditanalytikern Louis Landeman.

Direct download: Kommunernas_ekonomi_master2.mp3
Category:general -- posted at: 11:28am CET

Japans centralbank trycker pengar för glatta livet i hopp om att gjuta liv i landets haltande ekonomi. Men vad innebär det för ett folk som redan hör till de mest skuldsatta i hela världen?

Direct download: Japan_master.mp3
Category:general -- posted at: 9:02am CET

Förre riksgäldsdirektören Bo Lundgren berättar vad EU borde ha lärt sig av Greklands-frossan, och varför han tycker omröstningen i Italien får för lite uppmärksamhet i Sverige. 

Direct download: Italien_och_euron_2_master.mp3
Category:general -- posted at: 10:15am CET

Italien folkomröstar om konstitutionen vilket befaras kunna bli början på slutet för euron. Men vad händer egentligen i praktiken om en så stor ekonomi väljer att byta valuta? Spoiler: Det är inte bra. 

Direct download: Italien_och_euron__master.mp3
Category:general -- posted at: 4:38pm CET

Jacob Bursell träffar Mikael From, vd på Liberty Silver, som ser en investering i guld som en nödvändig försäkring mot det monetära systemets kollaps – något han själv ser som ofrånkomligt på sikt. "Gräv ned det", säger han. 

Direct download: Mikael_From_master.mp3
Category:general -- posted at: 9:58am CET

Fondpodden är på besök i Estland där folket har lärt sig ett och annat efter finanskrisen. Nu vill landet växa i kapp resten av Europa, vilket skapar möjligheter för den som ser efter.

Direct download: Estland_master.mp3
Category:general -- posted at: 10:19am CET

Efter flera års lugn har elpriset vänt upp, och nu befaras en vinter av riktigt höga priser och till och med elavbrott. Den här veckan träffar Jacob Arne Söderlind, vars jobb är att köpa och sälja el på elbörsen. Han berättar, bland annat, varför han måste veta exakt hur mycket vatten som finns i de svenska kraftdammarna. 

 

 

Direct download: Underskinnetpelmarknaden_master.mp3
Category:general -- posted at: 6:35am CET

Riksbanken sätter hela marknaden ur spel för att nå en inflation på 2 procent, men tittar myndigheten verkligen på rätt saker? Vi träffar Karl Avedal och finansanalytikern Peter Malmqvist som pekar på ett par problem med hur vi i dagsläget mäter inflationen i den svensk ekonomin. 

Direct download: Inflation_2_master.mp3
Category:general -- posted at: 10:24am CET

Riksbanken skyr inga medel för att få liv i inflationen, men vad är det egentligen vi mäter? Jacob träffar SCB som berättar om metoderna, och Lars Jonung, som förklarar var vi vill ha inflation till att börja med. 

Direct download: Inflation_master.mp3
Category:general -- posted at: 11:09am CET

Priset på IT-bolag når nya höjder och en del drar nu paralleller med slutet av 1990-talet. Är det dags för nya börsras, och spelar det egentligen någon roll för den som är långsiktig?

Direct download: Teknikinvesteringar_master.mp3
Category:general -- posted at: 2:43pm CET

Antalet robotrådgivare växer snabbt, men vad har de egentligen att komma med? Jacob har rotat i frågan i hopp om att förstå varför datorer skulle göra ett bättre jobb än människor.

Direct download: Robotrdgivning_master.mp3
Category:general -- posted at: 3:45pm CET

I USA växer kritiken mot hedgefondsindustrin, som inte tycks kunna leva upp till omvärldens förväntningar. Men hur ser det ut i Sverige? Jacob träffar Placeras fondredaktör Pär Ståhl som ger sin bild av frågan. 

Direct download: Hedgefonder_p_dekis_master.mp3
Category:general -- posted at: 11:11am CET

När centralbankerna trycker pengar för fulla muggar riktas fler blickar mot guldet. Men varför har guld ett värde, och vilka faktorer styr priset på kort och lång sikt? Jacob träffar Swedbanks råvaruanalytiker Jörgen Kennemar som ger sin bild. 

Direct download: Guld_master.mp3
Category:general -- posted at: 11:26am CET

Ökar BNP av flyktingströmmen? Och varför refererar politikerna alltid till BNP, och inte BNP per capita? Jacob har träffat Statistiska Centralbyrån och ställt frågor om hur välfärdsmåttet fungerar. 

Direct download: Mats_Haglund.mp3
Category:general -- posted at: 11:26am CET

Sverige har skulder på över 1 000 miljarder kronor, men vad består de av i praktiken? Jacob har träffat Riksgälden och pepprat myndigheten med frågor om hur folkets gemensamma börda. 

Direct download: Statsskulden.mp3
Category:general -- posted at: 10:57am CET

Hösten 2015 slog orkanen Patricia till mot Mexikos västkust. Stormen drabbade svenska Entropics, vars idé är att investera i så kallade katastrofobligationer. Nu hör vi fondbolagets vd Robert Lindblom berätta vad som hände, och hur det har gått sedan dess.

Direct download: Robert_Lindblom_2016.mp3
Category:general -- posted at: 9:54am CET

I den andra (och sista) delen om bankernas sårbarhet träffar vi nationalekonomen Johan Grip som ifrågasätter metoden med vilket bankerna tillåts bedöma riskerna i den egna verksamheten. Men vi träffar även Martin Blåvarg på SHB, som argumenterar för att modellerna är tillförlitliga. Medverkande: Johan Grip, Martin Blåvarg, Henrik Braconier, Johan Hansing. 

Direct download: Kapitaltckning_del_2.mp3
Category:general -- posted at: 8:32am CET

Har svenska banker tillräckligt mycket kapital för att klara en finansiell kris? Frågan har aktualiserats i takt med att svenskarnas skulder har vuxit. Nu ifrågasätts det förnuftiga i att låta bankerna själva avgöra hur mycket kapital de behöver. Medverkande: Bo Becker, Johan Grip.

 

Direct download: Bo_Becker_och_kapitalkraven.mp3
Category:general -- posted at: 7:56am CET

Bostadspriserna stiger igen efter försommarens nedgång, och ekonomen Harry Flam ser tecken på att det, i kontrast till varningsropen, inte finns någon bostadsbubbla i Stockholm. 

Direct download: Harry_Flam_och_bostadsmarknaden.mp3
Category:general -- posted at: 9:31am CET

Hur fungerar egentligen räntefonder? Och vad händer med alla fonder om centralbankerna börjar höja räntorna? Jacob träffar Babak Houshmand på Carnegie Fonder och får en lektion.

Direct download: Babak_Houshmand.mp3
Category:general -- posted at: 1:05pm CET

Vart är Turkiet på väg, och hur ska vi förstå de senaste årens utveckling i ett land som ett tag beskrevs som en av världens mest lovande tillväxtmarknader? Jacob Bursell träffar Emre Akcakmak, från Turkiet, och tillvardags analytiker på fondbolaget East Capital.

Direct download: Emre_Akcakmak.mp3
Category:general -- posted at: 11:03am CET

Fondpodden gästas av Helena Lindahl på SPP som förvaltar världens största fond för gröna obligationer. Den första frågan att ställa i det läget är: Vad är en grön obligation? Svaret är att gröna obligationer nu är centralgestalten i den kanske snabbast växande finansiella marknaden i världen. 

Direct download: Helena_Lindahl.mp3
Category:general -- posted at: 11:52am CET

Crowdfundingföretaget Tessin låter vanliga sparare investera i fastighetsprojekt. Jonas Björkman, bolagets vd, berättar hur det går till, och ger sin bild av den svenska fastighetsmarknadens hälsotillstånd.

Direct download: Jonas_Bjrkman.mp3
Category:general -- posted at: 11:13am CET

Jacob Bursell träffar entreprenörerna bakom Sigma Stocks, göteborgsföretaget som vill ersätta fondsparandet med algoritmer. 

Direct download: Sigma_Stocks.mp3
Category:general -- posted at: 9:16am CET

Fondpodden börjar med en enkel fråga, men slutar med en diskussion om hur Europas mest liberala ägarmodell har fått svenska företag att rinna ur landet. I Fondpoddenstudion, forskaren och journalisten Sophie Nachemson-Ekwall.

Direct download: Sophie_Nachemson_Ekwall.mp3
Category:general -- posted at: 8:54am CET

Varför fattar vi människor tidvis så korkade ekonomiska beslut? Det handlar om övermod, rädsla, naiva förhoppningar och rena strutsbeteenden. Vi träffar Anders Anderson på Swedish House of Finance, och får en introduktion i finansiell psykologi. 

 

Direct download: Anders_Andersson.mp3
Category:general -- posted at: 7:37am CET

Av alla upptänkliga system är möjligen tjänstepensionen det mest förvirrande. För att reda ut begreppen träffar vi pensionskonsulten Magnus Gewert som berättar vad på tjänstepensionen som är upp, och vad som är ned.

Direct download: Magnus_Gewert.mp3
Category:general -- posted at: 8:39am CET

Vietnam påstås vara där Kina var för 10-20 år sedan. Det borgar för en spännande, skakig men möjligen lukrativ resa. I avsnitt nummer 40 träffar vi Mattias Martinsson på Tundra fonder, som förvaltar en fond som helt och hållet fokuserar på Vietnam.

Direct download: Mattias_Martinsson.mp3
Category:general -- posted at: 8:52am CET

Hur förvaltas den ägarmakt som du samlar på dig i ditt sparande, men som avhänds till fondbolagen? Jacob Bursell träffar Carina Lundberg Markow, "ägaransvarig" på Folksam. 

Direct download: Carina_Lundberg_Markow.mp3
Category:general -- posted at: 11:01am CET

Avsnitt 38 - Maskinerna kommer

Kommer artificiell intelligens ta över förvaltningsindustrin? Jacob Bursell träffar Alex Gioulekas vars fond, "Prognosis Machines", är byggd runt algoritmer som ska lära sig sig av sina egna misstag.

Direct download: Alex_Gioulekas.mp3
Category:general -- posted at: 8:55am CET

Avsnitt 37 - Hur mår Sverige?

Går svensk ekonomi som tåget, eller är allt på väg åt skogen? Jacob träffar Swedbanks chefekonom Anna Breman och pratar om tillväxt, skuldsättning, flyktingkrisen, integration, lägstalöner och andra aktuella frågor. 

Direct download: Anna_Breman.mp3
Category:general -- posted at: 10:02am CET

Avsnitt 36 - Cervenka om pengar, räntor och nästa (?) finanskris

Jacob Bursell träffar SvD-reportern Andreas Cervenka som reflekterar kring hur världen blev beroende av lån, och kring hur dagens minusräntor hänger samman med ett av samhället kanske minst ifrågasatta fenomen: Bankernas rätt att ur det blå skapa sina egna pengar.

Direct download: Andreas_Cervenka.mp3
Category:general -- posted at: 3:34pm CET

Avsnitt 35 - Blir nästa finanskris värre?

Jacob Bursell träffar holländaren Joris Luyendijk, författaren bakom bästsäljaren Simma med Hajar. Han berättar om sin exkursion i London, och förklarar varför nästa finanskris troligtvis blir värre än den förra. 

Direct download: Joris_Luyendijk.mp3
Category:general -- posted at: 10:48am CET

Avsnitt 34 - Roger förvaltar 60 miljarder

Jacob Bursell träffar Roger Johansson som för Skandias räkning investerar nästan 60 miljarder kronor i onoterade företag och infrastrukturprojekt. Han berättar om riskkapitalets baksida och om hur det går till när man bjuds in att investera 200 miljoner kronor i Klarna. 

Direct download: Roger_Johansson.mp3
Category:general -- posted at: 3:10pm CET

Avsnitt 33 - Läge att investera i Latinamerika?

Jacob Bursell träffar Mona Stenmark, som förvaltar Carnegie Emerging Markets. Hon har precis rest i Latinamerika, och vittnar om politisk turbulens, fallande råvarupriser och fantastiska möjligheter.

Direct download: Mona_Stenmark.mp3
Category:general -- posted at: 9:39am CET

1